In Museum Weesp zie je wat maakstad Weesp door de eeuwen heen heeft voortgebracht.
Rondtrekkende kunstenaars uit Europa maken in de 18e eeuw het prachtige Weesper porselein.
Internationale vormgevers van Van Houten zetten in de 19e en 20e eeuw de Weesper chocoladefabriek wereldwijd op de kaart.
Maar wat wordt er in de 21e eeuw gemaakt in Weesp?
In de expo-serie Made in Weesp presenteert het museum werk afkomstig van creatief werklandgoed het Domijn.
Verwonder u over de makers van nu en kom kijken naar de tweede kunstenaar in deze expo-serie.
In het kader van de expo-serie Made in Weesp (een reeks tentoonstellingen met werk van kunstenaars van creatief werklandgoed Het Domijn) zijn in Museum Weesp momenteel vijf houtskooltekeningen van kunstenaar Thijs Wieman te zien. Deze werken zijn een onderdeel van een grotere serie van de kunstenaar, getiteld Strive for achievements.
Thijs Wieman
Sinds 2013 heeft multidisciplinair, autonoom kunstenaar Thijs Wieman een atelier op het werklandgoed Het Domijn in Weesp. Hij maakt video’s, installaties en tekenwerk. Ook is Wieman docent en heeft hij jarenlang gewerkt als theatermaker.
Op een traditionele kunstacademie in Madrid heeft Wieman zich de techniek van het klassieke tekenen meester gemaakt. Hij laat zich onder meer inspireren door de oude meesters van de Barok, zoals Peter Paul Rubens. Deze schilder maakte gebruik van dynamische composities en sterke emotie. Ook kijkt Wieman graag naar de gravures van
Gustave Doré, die veel gebruik maakte van chiaroscuro (een sterk contrast tussen licht en donker).
Zowel in zijn installaties als tekeningen maakt Wieman gebruik van sampling. Hij haalt fragmenten van bestaande en voor de toeschouwer soms herkenbare beelden uit hun context en voegt ze samen in een nieuwe afbeelding. Hierdoor gaan de beelden een nieuwe relatie aan met elkaar en ontstaan er nieuwe mogelijke betekenissen.
‘Een goed kunstwerk triggert de verbeelding, de fantasie, het associatieve of het narratieve. Ik maak gebruik van de behoefte, die we allemaal hebben, aan een begrijpelijk verhaal. Ik kies er voor de afbeelding technisch en gedetailleerd uit te werken, maar ik wil de betekenis ervan juist in het ongewisse laten. De kijker mag zich vrij voelen er een eigen betekenis aan te geven en er over na te denken. Ik vind het belangrijk dat mijn werk op meerdere manieren
te duiden is.’
Streven naar verworvenheden
De vijf werken die in Museum Weesp getoond worden, zijn onderdeel van Wiemans grotere serie houtskooltekeningen Strive for achievements (‘streven naar verworvenheden’). In deze nieuwe serie staat de ‘bekoorlijkheid’ van onze cultuur centraal, met verworvenheden als festivals, musea, indoor party-games, technologie, bedrijfsborrels, zorg en moestuinen. Terwijl we ons gretig vast houden aan gemakken die behaald zijn in het verleden, streven we toegewijd naar beloftes die in de toekomst liggen.
Eden (houtskooltekening)
In het traditionele, modderige dorpsspel Kwalleballen proberen twee teams te winnen van elkaar door een jute zak met aarde, de kwallebal, in het doel van de tegenpartij te gooien, een grote kuip met water. Maar ze doen er ook alles aan om de kwallebal van de tegenstander af te pakken.
Op de achtergrond zien we een gezellig samenzijn van recreërende mensen, opeengepakt en met catering in overvloed - een verworvenheid die tijdens corona op veel manieren betekenis kreeg.
Wieman heeft fragmenten van deze feestelijkheden verweven met afbeeldingen van vluchtelingen, die zich aandienen aan de fysieke grenzen van de westerse cultuur, in conflict met de autoriteiten.
En op de voorgrond zien we de mythische reus Tityus, uit een schilderij van Jusepe de Ribera (1591 - 1652). Volgens sommigen was hij de zoon van Gaia, godin van de aarde.
Omdat hij zich had vergrepen aan de godin Leto, werd hij in de onderwereld veroordeeld tot een eeuwigdurende straf. Hij werd vastgebonden aan de grond en twee gieren vraten gulzig van zijn steeds weer aangroeiende lever.
Nieuwstraat 41
1381 BB Weesp
(020) 2546945
Voor openingstijden klik hier.
Volg ons ook Facebook (museuminweesp) en Instagram (museum_weesp), voor nieuwtjes, extra informatie en vragen.
Vanaf NS station Weesp 10 minuten lopen.
Parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand van het museum.
Toegankelijk voor mindervaliden. Hulphonden toegestaan.