Bier en jenever: welvaart in de 17e eeuw

1618 is een topjaar voor de Weesper bierbrouwerijen. Ongeveer de helft van de 2300 inwoners leeft van het bier. Het waren de bierbrouwerijen die het frisse Vechtwater voor het eerst ontdekten en niet lang daarna volgden de jeneverstokerijen die wegens hun stank uit Amsterdam verbannen waren. Allemaal hadden ze hun eigen, geheime recept voor de meest smakelijke verhouding van mout, rogge of maïs en allerlei kruiden en specerijen. 

Langs de Vecht stonden in die tijd tien molens die het graan van de landerijen rond Weesp verwerkten tot mout. Dat is de grondstof voor zowel bier als jenever. Van deze molens zijn nu alleen De Eendracht en De Vriendschap nog over. 

De Wesopper genever die over de Weesper trekvaart en via Amsterdam haar weg naar andere bestemmingen vond, was de favoriete drank van de bemanning van de VOC. Dankzij het zuivere water bleef het tijdens de maandenlange reizen goed.

Hoe schoon het Vechtwater ook was, heel fris zal het in de straten van Weesp niet geroken hebben; niet alleen om de stank van de brouwerijen en stokerijen zelf, maar ook dankzij de vele varkenshouderijen, die in het kielzog van de bier- en jeneverproductie naar Weesp kwamen. De spoeling, de afval van het moutbranden, was uitstekend voedsel voor varkens.

Onder andere door slechte graanoogsten en stijgende graanprijzen, gaan de Weesper bierbrouwerijen in de loop van de 18e eeuw ten onder. Tegen het einde van die eeuw is het ook met de jenever gedaan. Na de 'jeneverstrijd' met Schiedam verlaat de laatste belangrijke brandersfamilie, de familie d'Arrest, de stad. 

Inmiddels zijn beide tradities terug in Weesp dankzij het Wispe bier en de nieuwe Anker jenever.

 

Bier en jenever

Plan uw bezoek

Adres

Nieuwstraat 41
1381 BB Weesp
(0294) 491 245

Voor openingstijden klik hier.

Volg ons ook Facebook (museuminweesp) en Instagram (museum_weesp), voor nieuwtjes, extra informatie en vragen.

 

Bereikbaarheid

Vanaf NS station Weesp 10 minuten lopen.

Parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand van het museum.

Toegankelijk voor mindervaliden. Hulphonden toegestaan.